Τουρκία: Μέλη συντηρητικού θρησκευτικού ιδρύματος ζητούν να απομακρυνθεί το άγαλμα του Διογένη


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Μέλη του συντηρητικού θρησκευτικού ιδρύματος Ερμπακάν ζητούν την απομάκρυνση του αγάλματος του αρχαίου Ελληνα κυνικού φιλοσόφου Διογένη, όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Τα μέλη του ιδρύματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι δεν εναντιώνονται στις τέχνες και στα αγάλματα αλλά στο γεγονός ότι μέσω των αγαλμάτων «διαχέεται» η ελληνική ιδεολογία στην πόλη τους.

«Θέλουμε το άγαλμα του Διογένη να φύγει από την είσοδο της Σινώπης και να μετακομίσει στο Μπαλατλάρ [μία τοπική βυζαντινή εκκλησία]. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για αυτό, θα αγωνιστούμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Ισμαίλ Τετζίτς, τοπικός εκπρόσωπος της πόλης.

Να σημειωθεί ότι ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη, η οποία ήταν αποικία των Ιώνων στη Μαύρη Θάλασσα, το 412 ή το 404 π.Χ.. Ήταν γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της φιλοσοφίας των Κυνικών, ενώ γνωστή είναι η ιστορία όπου χλεύασε δημόσια τον Μέγα Αλέξανδρο

Αφού αιχμαλωτίσθηκε από πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο, ο Διογένης εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόρινθο, όπου πέθανε το 323 π.Χ.