Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hessische – Niedersächsische Allgemeine (ΗΝΑ) εισήμανε ότι η επιτυχής έκδοση ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η κυβέρνηση επιμείνει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, τότε η Ελλάδα θα αφήσει πίσω την κρίση και θα μπορεί να χρηματοδοτείται και πάλι από την αγορά».

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε ειδική μνεία και στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί, τονίζοντας ότι αυτή κατέστη εφικτή χάρη στις «επώδυνες περικοπές των Ελλήνων». «Τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα ήταν δύσκολο να τις φανταστεί κανείς στη Γερμανία» σχολίασε, σχετικά.

Σχετικά με τον ρόλο της Γερμανίας στη λειτουργία του ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι «καθώς η Γερμανία είναι μία εξαγωγική οικονομία στην καρδιά της Ευρώπης, επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Εάν η Ευρωζώνη τα πάει καλά, η Γερμανία τα πάει καλά». Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, «είναι στο συμφέρον της Γερμανίας η στήριξη των προσπαθειών του ESM για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Τέλος, σχολιάζοντας τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη μετά από μία τέτοια εξέλιξη, διευκρίνισε ότι «πιθανόν το Ταμείο δεν θα χρηματοδοτεί πλέον οικονομικά προγράμματα στα κράτη-μέλη, αλλά θα συνεχίζει να κατέχει έναν κεντρικό ρόλο ως συντονιστής του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος».