Κινητοποίηση για τη προστασία του ελαιώνα Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα 1


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά
  • Ο τομέας αγροτικού της ΝΔ εγκαλεί την ΠΙΝ για την αδράνειά της και θυμίζει τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν

Παρέμβαση για το θέμα της προστασίας του κερκυραϊκού ελαιώνα έκανε ο τομέας αγροτικού της ΝΟΔΕ Κέρκυρας, επικαλούμενη τόσο την εισήγηση του Σπύρου Σπύρου στο Περιφερειακό, όσο και της ανάδειξή του προβλήματος από πολλούς τοπικούς φορείς.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης κος Μοσχόπουλος αναφέρει ότι: «Η καταστροφή του Ελαιώνα έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις και έτσι ελαττώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο νησί μας, αλλοιώνεται το τοπίο της Κερκυραϊκής υπαίθρου και απειλείται το περιβάλλον.

Ο Αν. Τομεάρχης Αγροτικού της Ν∆, Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, μετά από ενημέρωση και συνεργασία με τον τ. Βουλευτή Κερκύρας Στέφανο Γκίκα, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή όπου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα και να διασωθεί ο ιστορικός Κερκυραϊκός Ελαιώνας;

2) Ποιά προληπτικά κατασταλτικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε; Υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου;

3) Με βάση τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην πρόσληψη γεωπόνων, στην επαναφορά της αστυνόμευσης μέσω της τέως Αγροφυλακής και στη δημιουργία Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου;

Σαν ΝΟ∆Ε Κέρκυρας θεωρούμε ότι απαιτείται συνεργασία και συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η καταστροφή του Ελαιώνα.

Η Περιφερειακή Αρχή αντί να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις, κατέληξε σε κάποια μη δεσμευτικά μέτρα όπου κυριαρχεί η αοριστολογία. Κατηγόρησαν τον κ. Σπύρου για υποκρισία σχετικά με το θέμα, όμως οι ίδιοι ενώ είχαν την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο απέφυγαν να προχωρήσουν σε λήψη δεσμευτικής απόφασης. Αυτό είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα.

Η Παράταξη μας ήδη από το 2004 είχε με επιτυχία λάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου που τότε έκανε την εμφάνιση του. Όταν το 2011 το πρόβλημα διογκώθηκε εκ νέου, ο τότε Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σ. Σπύρου εξέδωσε απόφαση για το ορθολογικό κλάδεμα ελαιοδέντρων και μεταφοράς ξυλείας.

Σκοπός ήταν η προστασία του ελαιώνα και η ενίσχυσή των προσπαθειών να καταστεί παραγωγικός. Επομένως θεωρούμε πως το ενδιαφέρον μας ούτε όψιμο είναι ούτε υποκριτικό και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να προβεί επιτέλους σε ουσιαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν είναι αργά».