Το όραμα Γιούνκερ για την Ευρωπαϊκή Ένωση


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε το όραμά του για τα επόμενα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πρωί της Τετάρτης.

«Ο αέρας έχει επιστρέψει στα ευρωπαϊκά πανιά. Το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για αλλαγές στην ΕΕ δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πάντα», υπογράμμισε.

Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης και επικεντρώθηκε στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε.. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να γίνει στις επόμενες ευρωεκλογές μία θέση επικεφαλής της Ε.Ε. που θα συνδυάζει την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, αλλάζοντας την δομή της Ε.Ε., ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.

Όσον αφορά στα ζητήματα οικονομίας, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη για την μετατροπή του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σχετικές προτάσεις τον Δεκέμβριο.

Συγχρόνως, συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Eurogroup. Ωστόσο, δεν τον βρήκε σύμφωνο η ιδέα του Γάλλου προέδρου για την δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης και ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Η Ενωση πρέπει να αγκαλιάσει το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον» και να γίνουν συνελεύσεις και συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε. σε εθνικά κοινοβούλια, είπε.

Όσον αφορά στο θέμα του Brexit, αρκέστηκε στο να πει πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της» και πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για την επόμενη μέρα της ΕΕ.

Ακόμα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στους 720.000 μετανάστες που πλέον έχουν μετεγκατασταθεί ή πάρει άσυλο την τελευταία χρονιά στην ΕΕ «τρεις φορές όπως είπε το νούμερο ασύλου που έχει δώσει η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί». Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης και εξήρε τη σημασία της ισότητας ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες της Δύσης και της Ανατολής. Τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν αλλά και της Κροατίας, όταν έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια.

Ο κ. Γιούνκερ επέκρινε την Τουρκία για την οποία είπε πως «εδώ και κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ» και έκανε έκκληση στην χώρα να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που είναι στην φυλακή.

Όπως υπογράμμισε, δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί τους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ «φασίστες» και «ναζιστές» και να θέλει να γίνει μέλος της. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει προμελετημένο σχέδιο από την Τουρκία που σκοπό έχει να τορπιλίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.