Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά
  • Προς αποκλεισμό του ΧΥΤΑ οδεύουν κάτοικοι του Τεμπλονίου, μετά τη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής
  • Η Επιτροπή Αγώνα Mέσης συλλέγει υπεύθυνες δηλώσεις για τη νομιμοποίησή της
  • Άγνωστος ακόμα ο προγραμματισμός και η φύση των κινητοποιήσεων

Την κατάληξη που όλοι γνώριζαν, αλλά εύχονταν ν’ αποφύγουν είχε η λαϊκή συνέλευση που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Μέσης που έχει συσταθεί στο Τεμπλόνι κι έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της διαχείρισης των σκουπιδιών από τη δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κερκυραϊκή Άποψη, η Συνέλευση που υποστηρίχτηκε από το δεύτερο νέο σύλλογο που δραστηριοποιείται στην περιοχή «Παναγία η Σπαρμιώτισσα» κατέληξε, με συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων, στην απόφαση να προχωρήσουν σε κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή Αγώνα, τα επόμενα 24ωρα, θα προχωρήσει στη συλλογή υπευθύνων δηλώσεων από τους κατοίκους της περιοχής, με τις οποίες θα την εξουσιοδοτούν να προχωρήσει σε ενέργειες και αποφάσεις για την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και το είδος αυτών.

Βέβαια, ακόμα το πότε θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις δεν έχει αποφασιστεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, αυτές θ’ ανακοινωθούν λίαν συντόμως.

Εντωμεταξύ στο σκηνικό «πολέμου» που στήνεται από τη μια πλευρά των κατοίκων, οι οποίοι κατά γενική ομολογία αποτελούν το τμήμα εκείνο των περισσότερο «αδιάλλακτων» αναμένεται να γίνει γνωστή και η θέση του παλαιότερου συλλόγου, του Εξωραϊστικού  Πολιτιστικού, που θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής μιας και για πολλά χρόνια κουβαλά στις πλάτες του αποκλειστικά τους αγώνες για την αποκατάσταση της περιοχής, καθώς τυπικά έχει διαχωρίσει τη θέση του από την Επιτροπή Αγώνα και έχει ορίσει τη δική του ξεχωριστή Γενική Συνέλευση στα τέλη του μηνός, ώστε να υπάρχει και καθαρότερη εικόνα για τις εξελίξεις. Εντωμεταξύ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται πλέον στην «ημερήσια διάταξη», μέλη της

Επιτροπής δίνουν και μια επιπλέον διάσταση των διεκδικήσεών τους, καθώς επανακάμπτει στο προσκήνιο το ζήτημα των αντισταθμιστικών, που τόσο καιρό δεν παρέχονται στους κατοίκους της περιοχής και σύμφωνα με τοποθετήσεις παλαίμαχων στελεχών του αγώνα στο Τεμπλόνι, κρίνουν ότι ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων στο θέμα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ, «είναι ώρα ο Δήμος να πληρώσει» εννοώντας δηλαδή ότι υπήρχαν δεσμεύσεις προς τους κατοίκους, οι οποίες ουδέποτε εκπληρώθηκαν και πλέον θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Πάντως, η Επιτροπή, μετά από την επίσημη εξουσιοδότηση από τους κατοίκους, θα πάει στην Εισαγγελία για να καταθέσει τις θέσεις της, υποστηρίζοντας πως ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να λειτουργεί αυτή τη στιγμή, “γιατί είναι πλήρως παράνομος, έχει κορεστεί, και ο εργολάβος που δουλεύει το δεματοποιητή παρανομεί αφού δεν υπάρχει χώρος για την εναπόθεση των δεμάτων”.

Ενώ καλούν την δημοτική αρχή και τους αρμόδιους φορείς να βρουν άμεσα λύση που να αποκλείει το Τεμπλόνι από οποιαδήποτε χρήση για απορρίμματα.

Σε ερώτηση για το αν θεωρούν πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Λευκίμμη ως ενδιάμεση λύση, ο εκπρόσωπός τους, κ. Μουλίνος είπε πως “εμάς δεν μας αφορά και δεν έχουμε καμία δουλειά για το που θα πάνε τα απορρίμματα ή το πως θα διαχειριστεί την κατάσταση ο Δήμος της Κέρκυρας”, ενώ, προσέθεσε ότι “η απόφαση για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νομού είναι κοροϊδία προς τους Κερκυραίους, αφού, είναι γνωστό πως η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τη μεταφορά, μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης, απορριμμάτων χωρίς ειδικά μέσα και συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις”.