Νέο υπερμηχάνημα - δώρο ζωής για τους Κρητικούς από το ΙΤΕ


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πρόκειται να κάνει ένα μοναδικό δώρο στους Κρητικούς, καθώς θα αγοραστεί και θα λειτουργήσει στους χώρους του Ιδρύματος ένα μηχάνημα πολύτιμο για πολλούς ασθενείς και ειδικά για τους καρκινοπαθείς, το μοναδικό στην Κρήτη, γνωστό ως PΕΤ/CΤ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πραγματικό δώρο, αφού η συγκεκριμένη εξέταση, που τώρα κοστίζει 1.000 ευρώ, θα γίνεται δωρεάν μέσω του Συστήματος Υγείας. Ακόμη, οι Κρητικοί δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της υγείας τους, γεγονός που σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Βέβαια, η σχετική επιτροπή του υπουργείου Υγείας ακόμα δεν έχει εξετάσει το αίτημα του ΙΤΕ, παρά την υποβολή του εδώ και τρείς περίπου μήνες, οπότε, λόγω γραφειοκρατίας, έχει καθυστερήσει η πραγματοποίηση του σχεδίου.

Το ΙΤΕ στη σπουδαία αυτή προσπάθεια συνεργάζεται με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με συντονιστή της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή Ακτινολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ δρ Απόστολο Καραντάνα. Την ομάδα στελεχώνουν πυρηνικός γιατρός, ακτινοδιαγνώστες και ακτινοφυσικοί.

Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, το μηχάνημα αυτό συνδυάζει δύο διαγνωστικές εξετάσεις καθοριστικής σημασίας κυρίως για καρκινοπαθείς, αλλά και για ασθενείς με άλλες παθήσεις, την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και την αξονική τομογραφία.