Λαβρόφ: Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας για τα πυρηνικά της Β. Κορέας, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας.

Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα συντριπτικό πλεόνασμα αντιφατικών ρητορικών γύρω από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τόσο από την Πιονγκγιάνγκ, όσο και από την Ουάσινγκτον.

«Άμεσες απειλές χρήσης βίας διατυπώνονται… Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να εξαπολύσει πυραυλικό πλήγμα εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Γκουάμ. Αυτές (οι απειλές) συνεχίζονται αδιαλείπτως και μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί «εάν». Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το «εάν» Ελπίζουμε ότι ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαβρόφ συνέχισε λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα είχε κάποτε υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, αλλά παραιτήθηκε από αυτή. «Τώρα ισχυρίζεται ότι έχει νόμιμα δικαιώματα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι το έχει ήδη κάνει. Αλλά γνωρίζετε τη θέση μας: δεν αποδεχόμαστε μία Βόρεια Κορέα που έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα», τόνισε.

Όπως επεσήμανε, τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έχουν «μία σειρά προτάσεων» με στόχο στην αποφυγή αυτού που μπορεί να καταστεί ως μία «από τις πλέον μεγάλες συρράξεις» και ως «μία κρίση με μεγάλο αριθμό απωλειών».

Ο Ρώσος υπουργός ενθάρρυνε τις δύο χώρες να προσυπογράψουν το εν λόγω σχέδιο και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, σημείωσε ακόμα ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.