Λαγκάρντ: Δε ζητάμε κανένα νέο μέτρο για την Ελλάδα


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα, εκτός όσων περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα

«Αναγνωρίζω την πολύ δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό. Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε η κα. Λαγκάρντ, δεν υπάρχει υποχώρηση στην απαίτηση για ελάφρυνση του χρέους, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ελληνες δανειστές.

«Συμφωνήσαμε τον Ιούλιο σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ ανέφερε πάντοτε πως η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όλους για να διασφαλίσουμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει έγκαιρα. Εμείς ως κουαρτέτο πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν», ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν την φοβίζει ότι το Ταμείο θα χάσει επιρροή από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, απάντησε πως «δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες. Έχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».

Η κα. Λαγκάρντ κατέληξε μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξέφρασε λύπη για την αποχώρησή του και τον χαρακτήρισε ως «βράχο και γίγαντα», αλλά και ως σκληρό συνομιλητή.