Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Σύμφωνα με έρευνα, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Αν και οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το αλάτι αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η νέα έρευνα δείχνει ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει και άμεση βλάβη στην καρδιά.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια. Οι ειδικοί εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Οι εν λόγω άνθρωποι, λοιπόν, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti, «στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».

Σημειώνεται ότι η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο.