Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την UNESCO


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ, με την αιτιολογία ότι υπάρχει «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ».

Στόχος της UNESCO, από το 1947 που ιδρύθηκε, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού και σε αυτήν συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της UNESCO δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ακύρωσαν τη σημαντική συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να χορηγήσει ο οργανισμός στους Παλαιστινίους πλήρη ένταξη, θα ανακοινώσουν την απόφασή τους τις επόμενες ημέρες. «Δεν είναι επίσημο ακόμα, αλλά είναι αλήθεια», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.