Γερμανία: Ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια για την νεοναζί Μπεάτε Τσέπε


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Η πολιτική αγωγή ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στην Μπεάτε Τσέπε, η οποία κατηγορείται ως συνένοχη σε κάθε έναν από τους φόνους που διέπραξε η νεοναζιστική οργάνωσή της στη Γερμανία.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ είπε στο δικαστήριο του Μονάχου ότι η 42χρονη ήταν συνένοχη στους 10 φόνους, τις δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν μετανάστες στην Κολωνία και τις 15 ληστείες τραπεζών που διέπραξε η οργάνωση «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground» (NSU) στο διάστημα 2000-2007.

Η νεοναζιστική εξτρεμιστική οργάνωση δολοφόνησε τον Έλληνα μετανάστη Θεόδωρο Βουλγαρίδη, οκτώ Τούρκους και μια γερμανίδα αστυνομικό.

Από την πλευρά της η Τσέπε έχει αρνηθεί ότι έλαβε μέρος στις δολοφονίες με δύο φίλους της, τους Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011, λίγο προτού ανακαλυφθούν από την αστυνομία, ωστόσο δήλωσε μέσω του δικηγόρου της πως αισθανόταν ηθικά ένοχη γιατί δεν τους απέτρεψε.

Η δίκη ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και συγκλόνισε τη γερμανική κοινή γνώμη. Άλλοι τέσσερις υπόδικοι, ανάμεσά τους κι ένας πρώην αξιωματούχος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) κατηγορούνται ότι βοήθησαν και διευκόλυναν τους φόνους της NSU.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε στις οικογένειες των θυμάτων πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.