Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά κινδυνεύουν λιγότερο από αρθρίτιδα


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικό χάπι, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Να αναφέρουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μειωμένος για όσες παίρνουν το χάπι επί τουλάχιστον επτά διαδοχικά χρόνια. Αντίθετα, η μελέτη δεν διαπίστωσε αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται σε ορμονικές αιτίες.

Με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Ορελάνα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ρευματικών παθήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για 2.809 γυναίκες με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα και -για λόγους σύγκρισης- για 5.312 υγιείς γυναίκες.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι, είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ για όσες είχαν πάρει το χάπι στο παρελθόν, ο κίνδυνος ήταν 13% μικρότερος. Όσες έπαιρναν το αντισυλληπτικό για πάνω από επτά χρόνια, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο.