Ερντογάν: Ή θα αποδεχτείτε την Τουρκία ή δεν σας χρειαζόμαστε


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

«Δεν είμαστε κράτος φυλάρχων, είμαστε η Τουρκική Δημοκρατία και θα το αποδεχτείτε. Κι αν δεν το κάνετε, τότε συγγνώμη αλλά δεν σας χρειαζόμαστε», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος σε επαρχιακούς κυβερνήτες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στις ΗΠΑ για την απόφασή τους να εξοπλίσουν απευθείας τους κούρδους αντάρτες στη Συρία – τους οποίους η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκράτες – ενώ την ίδια στιγμή διστάζουν να παράσχουν οπλικά συστήματα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουάσιγκτον, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη για την διπλωματική κρίση στον απερχόμενο Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Τζον Μπας και τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «θυσιάσουν» την «στρατηγική τους σχέση» με την Τουρκία εξαιτίας «ενός αυθάδη πρέσβη».

«Τι κρίμα εάν οι σπουδαίες Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυβερνώνται από έναν πρεσβευτή στην Άγκυρα», προσέθεσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αποσυνδέσει την κρίση από την κυβέρνηση Τραμπ και να την αποδώσει σε συνεργάτες του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι μία «κατάλοιπη κλίκα της παλιάς κυβέρνησης» προσπαθεί να υπονομεύσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.