Ανησυχία για τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Σκύρο


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/10), στη 01:49, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών, σε υποθαλάσσια περιοχή των Βόρειων Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Αλόννησου.

Από τον σεισμό ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι των Σποράδων αλλά και της Αθήνας, καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Ο δήμαρχος Σκύρου Μιχάλης Χατζηγιαννάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη σεισμική δόνηση, λέγοντας ότι «δεν έχουν καταγραφεί και δεν αναμένεται να καταγραφούν προβλήματα από τον σεισμό». Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, περιέγραψε τη στιγμή της ισχυρής δόνησης και είπε ότι «ταρακουνηθήκαμε αλλά ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα».

Σημειώνεται ότι μετά από την πρώτη ισχυρή δόνηση στην περιοχή έχουν καταγραφεί κι άλλες μικρότερου μεγέθους δονήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τρεις διαδοχικές δονήσεις που ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είναι δηλωτικές της εκτόνωσης του φαινομένου.

To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ. Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας (USGS) κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 6χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 135χλμ. βόρεια της Αθήνας, 93χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας και 35χλμ. βορειοδυτικά της Λυναριάς Σκύρου.

Να αναφέρουμε ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, όσο και η αυτόματη λύση του EMSC, έδιναν το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.