Ο Γιάννης Κρητικός νέος συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Σε ενδοκομματική κρίση στην κυβερνητική παράταξη εξελίσσεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, που εμπεριέχει την αναγκαία λειτουργία των εγκαταστάσεων της νότια Κέρκυρας και η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έθεσε εκτός οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

Στον απόηχο μάλιστα του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε από φορείς με επίκεντρο την ακύρωση της απόφασης για λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, της απόβασης κομματικών στελεχών από τη Αθήνα και του ΓΓ διαχείρισης των απορριμμάτων κ. Καπετάνιου, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι τοπικοί φορείς να συνταχθούν με την μόνη λύση που υφίσταται, τρία μέλη της Νομαρχιακής δήλωσαν παραίτηση προβάλλοντας ηθικό ζήτημα σε σχέση με τις προεκλογικές και πάγιες θέσεις της παράταξής τους, ενώ και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ νότου με απόφασή τους απέσυραν την υποστήριξη τους στη δημοτική αρχή.

Επί της ουσίας τίποτε το σπουδαίο δεν συνέβη, επί του ουσιώδους ερωτήματος, του τί θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, μιας και τα στελέχη είτε απέδρασαν δια της παραιτήσεως επί του σημαίνοντος, είτε κήρυξαν αντάρτικο κατά του Δήμου, για να μην ανοίξει ο ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή του το μέλος της ΝΕ κ. Μπερδούσης επικαλείται ηθικό θέμα απέναντι σε μια Νομαρχιακή οργάνωση που δείχνει να είναι έτοιμη να συναινέσει στο άνοιγμα των εγκαταστάσεων της Λευκίμμης κατά παρέκκλιση των όσων έχει δεσμευτεί κι υποστηρίξει επί μακρώ το κόμμα τους.

Αντιστοίχως στην επιστολή παραίτησής του ο μέχρι πρότινος συντονιστής της Νομαρχιακής και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Κρητικός ανέφερε ότι: «γνωστοποιώ την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κερκύρας. Όχι γιατί εγκαταλείπω τις αξίες και τις αρχές της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά γιατί διαπιστώνω ότι για ένα μείζον αυτοδιοικητικό θέμα που ταλανίζει την κοινωνία της Κέρκυρας πάνω από τριάντα χρόνια και το οποίο στην παρούσα φάση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, και εννοώ φυσικά το θέμα των απορριμμάτων, οι αρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να δώσουν τη δέουσα πολιτική λύση . Πρόκειται μάλλον για μια ιδεοληψία και όχι για πολιτικό ρεαλισμό. Όταν μια κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός κοινωνικού εκτροχιασμού με χαρακτηριστικά κοινωνικού αυτοματισμού το να μιλάμε θεωρητικά είναι μάλλον πολιτικά και κοινωνικά άστοχο.

Είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα έλαβε απόφαση για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο άμεσο χρονικό διάστημα και προσπάθησε να βρει ρεαλιστικές λύσεις για το μεσοδιάστημα. Οι αποφάσεις αυτές παρόλο που πάρθηκαν ομόφωνα δεν στηρίχθηκαν με τον ίδιο ζήλο από όλους τους συντρόφους , κάτι που προκάλεσε την απογοήτευση μου. Η μόνη αγωνία της Νομαρχιακής αλλά και δική μου προτεραιότητα ,ενός ατόμου καθαρά κινηματικού, είναι οι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά να υπερέχουν έναντι όλων. Δεν ξέρω αν με την τελευταία τοποθέτηση των αρμοδίων κρατικών λειτουργών μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί.

Είναι λυπηρό την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει μια τεράστια μάχη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να δώσει ελπίδα και προοπτική ξανά στον Ελληνικό λαό να βρίσκονται κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν το έργο του παίρνοντας ακραίες και σκληροπυρηνικές αποφάσεις δημιουργώντας προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγνώμη από τους κατοίκους του Τεμπλονίου γιατί δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όσα τους υποσχεθήκαμε καθώς και από τους κατοίκους της Λευκίμμης στους οποίους φανήκαμε αναξιόπιστοι».

Αντιστοίχως το μέλος της νομαρχιακής Λένα Μουρίκη επιτέθηκε στη δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για ανικανότητα, υποβάλλοντας επίσης την παραίτηση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζα και ευχόμουν να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει το νησί εδώ και χρόνια. Και εγώ, μαζί με όλους εσάς, είμαι υπέρ της κατασκευής εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Για τις ανάγκες του μεσοδιαστήματος, είμαι καταρχάς υπέρ της εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων εντός Κέρκυρας, με βασική προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση, και εν συνεχεία, αν αυτό δεν είναι εφικτό, της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού».