Φοβούνται για «μόνιμα» ικριώματα Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά
  • Από καλοκαίρι και βλέπουμε αν γίνει κάτι για την αποκατάσταση… με το Δήμο να πρέπει ν’ αποκλείσει το χώρο άμεσα

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση του πολύπαθου όπως αποδεικνύεται πλέον μνημείου της Annunziata υπάρχει πλέον, καθώς η πολεοδομία του Δήμου προχώρησε σε έκδοση πρωτοκόλλου επικινδυνότητας μετά από αυτοψία που διενήργησε αρμόδια υπάλληλος της υπηρεσίας.

Πλέον οι συνθήκες γίνονται οριακές, καθώς ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να αποκλείσει το χώρο και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διερχομένων, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι με τα έγγραφά της η Πολεοδομία φτάνει ως και την υπενθύμιση της υποχρέωσης για κατεδάφιση του καμπαναριού, αν δεν εκτελεστούν άμεσα εκείνες οι ενέργειες που θα διασφαλίσουν την δομική ικανότητα του μνημείου.

Σε επικοινωνία που είχε ο εκπρόσωπος της ομάδας «Save Annunciata» Θ. Βίνος με την ΕΡΤ Κέρκυρας και ο οποίος αποκάλυψε την εξέλιξη, επεσήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από τους ιδιοκτήτες και το Δήμο να κλείσουν άμεσα το χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βίνος αναφέρει ότι: «Για ακόμα μια φορά η διεύθυνση υπηρεσίας δόμησης τμήμα ελέγχου κατασκευών του Δήμου Κέρκυρας μας ξανά δικαίωσε . Εκδόθηκε έκθεση επικινδύνου για το καμπαναριό της Annunziata.

Όπως διαβάζετε και εσείς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ιδιοκτήτες και Δήμος καλούνται ΑΜΕΣΑ να προβούν σε εργασίες για την προστασία των πεζών και των εργαζόμενων στα μαγαζιά που είναι στο ισόγειο . Η έκθεση επικίνδυνου είναι αμετάκλητη αφού δεν έγινε κάποια ένσταση εντός του προβλεπόμενου χρόνου .

Εκεί που κρατάμε την ανάσα μας και είναι γροθιά στο στομάχι κάθε Κερκυραίας και Κερκυραίου είναι εκεί που γράφει πως αν δεν γίνουν σύντομα όλα τα ανωτέρα (εκκένωση , αχρηστία) και δεν επαρκούν πρέπει να κατεδαφιστεί . Δεν άρεσαν στην δημοτική αρχή οι σκαλωσιές και έκαναν ότι μπορούσαν για να μην ξεκινήσουν οι εργασίες αναστύλωσης και κατάφεραν να καταδικάσουν την Annunziata με κατεδάφιση.

Να σας ενημερώσω εδώ και σύμφωνα με ασφαλής πήγες από ΥΠ.ΠΟ το ΥΠ.ΠΟ απένταξε το Δήμο από την δημιουργία της μελέτης της Α φάσης και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ΥΠ.ΠΟ και της δυο φάσης Α και Β αφού δεν βρίσκουν άκρη με το Δήμο Κέρκυρας.

Επίσης οι εργασίες που εξάγγελε ο Πρωθυπουργός το Νοέμβριο 2017 που θα ξεκινούσαν Απρίλιο του 2018 δεν θα ξεκινήσουν . Με πληροφορίες που έχουμε οι οποίες εργασίες ξεκινήσουν ΘΑ ξεκινήσουν Ιούνιο με Ιούλιο 2018 αν και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση και πάρει άδεια από το Κ.Α.Σ .

Από χτες θα έπρεπε οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να κλείσουν με κίτρινη ταινία τον χώρο γύρω από το καμπαναριό και να προχωρήσουν σε αυτά που τους υποδεικνύει η πολεοδομία . Διαφορετικά η Ελληνική Αστυνομία καλείτε να πράξει τα νόμιμα. Τέλος όσοι φορείς κάνετε εκδηλώσεις στην πλατεία Annunziata σταματήστε να κάνατε αφού δεν ξέρουμε πότε θα καταρρεύσει το καμπαναριό». Η πολεοδομία στην έκθεσή της από 26/02/2018, που υπογράφει η κα Μαρκάτη Ελένη Πολιτικός Μηχανικός στη Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης Δ. Κέρκυρας, μετά από αυτοψία σημειώνει ότι: «στο εν λόγω μνημείο, κατασκευασμένο από λιθοδομή είναι εμφανής η φθορά του επιχρίσματος το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες αποκολλήσεις και πτώση σοβά.  Συνεπώς υφίσταται κίνδυνος ατυχήματος διερχομένων και πρόκληση ζημιών σε γειτονικές ιδιοκτησίες.

Η παραπάνω διαπίστωση κινδύνου εντοπίζεται στο μη φέροντα οργανισμό και είναι εμφανής ύστερα από μακροσκοπικό έλεγχο. Για τυχόν βλάβες στο φέροντα οργανισμό και στην περίπτωση που αυτές δεν γίνονται αντιληπτές με οπτικό έλεγχο, όπως ελαφρά απόκλιση από την κατακόρυφο και διάβρωση θεμελίωσης καθώς και η συμπεριφορά της κατασκευής σε βίαιο συμβάν, απαιτούνται τεχνικοί υπολογισμοί (μελέτη υφιστάμενης κατάστασης) και εργαστηριακοί έλεγχοι οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με τα μέσα που διαθέτει η Υπηρεσία μας».

Ενώ σημειώνει ότι: «οι απαραίτητες εργασίες, επεμβάσεις που πρέπει να εκτελεσθούν από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου για την άρση της επικινδυνότητας θα είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης σε συνδυασμό με τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Παράλληλα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την ασφαλή διέλευση των πεζών άλλα και των εργαζομένων στα μαγαζιά που βρίσκονται στο ισόγειο και πλησίον του κτιρίου».

Ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι: «στην περίπτωση που δεν εκτελεσθούν εμπρόθεσμα οι παραπάνω εργασίες από τον ιδιόκτητη, ο κίνδυνος θα αρθεί από τον Δήμο είτε με εκκένωση και αχρηστία ή εάν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, με κατεδάφιση στην ίδια την οικία ή στις όμορες ή στο περιεχόμενό τους και υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του επικινδύνου».