Πέντε προτάσεις για το όνομα στο σύμφωνο Κοτζιά


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται ήδη στα χέρια των Σκοπιανών οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, αποκάλυψε ότι το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί στα Σκόπια. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω σύμφωνο περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό, με επικρατέστερο το Gorna Makedonija. Κατά πληροφορίες περιλαμβάνει και μια απαράβατη ελληνική «κόκκινη γραμμή».

Στο μεταξύ, ο κ. Κοτζιάς την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια σε μια επίσκεψη που θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Νικολά Ντιμιτρόφ αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας». Κατά τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.