ΟΟΣΑ: Υψηλή φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών δείχνει πως στην Ελλάδα υφίσταται υψηλή φορολογία στην εργασία (παρακράτηση φόρου και ασφαλιστικές εισφορές) που φτάνει το 39% για τις οικογένειες με παιδιά με έναν ή δύο εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στα νοικοκυριά με δύο παιδιά και ένα εργαζόμενο, με συνολική φορολογία στο εισόδημα και την εργασία (ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη – εργαζόμενου) να φτάνει περίπου στα 40 ευρώ για κάθε 100 ευρώ αμοιβής.

Στην ανάλυση των στοιχείων και για τις οικογένειες με παιδιά στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς, η Ελλάδα παραμένει στο 39% αλλά προηγούνται έξι χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία) με επιβαρύνσεις από 39,3% έως και 46,2%.

Στον μέσο όρο όλου του πληθυσμού η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 κρατών μελών του Οργανισμού με φορολογική επιβάρυνση στην εργασία στο 40,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος ανέρχεται σε 35,9%.

Σχετικά με την εξέλιξη της φορολογίας στην εργασία για το 2017, η Ελλάδα αύξησε την φορολογία εργασίας κατά 0,31% λόγω των ασφαλιστικών εισφορών ενώ η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%).

Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%).