Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά
  • Πλεονέκτημα η πολυπολιτισμικότητα του νησιού και των κατοίκων

Ξεκινά την Τετάρτη 9 Μαΐου η 5ήμερη Γιορτή Γαστρονομίας στην Κέρκυρα που θα διαρκέσει ως τις 13 Μαΐου. Πέντε ημέρες γαστρονομικής πανδαισίας περιμένουν τους επισκέπτες του νησιού και τους μόνιμους κατοίκους, Έλληνες και ξένους.

Στα μαγαζιά του νησιού, σε πλατείες χωριών αλλά και στη Σπιανάδα, θα περιηγηθούν στην ιστορία της κερκυραϊκής κουζίνας από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα και θα γνωρίσουν τις σύγχρονες δημιουργικές τάσεις και τις νέες παραγωγές.

Οι καλύτεροι σεφ του νησιού, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι με την πολύτιμη βοήθεια των σπουδαστών της Σχολής Τουρισμού στήνουν το πρώτο Food & Wine Festival.

Η πολυπολιτισμικότητα των Κερκυραίων είναι εμφανής και σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή καθώς συμπεριλαμβάνονται διάσημοι σεφ και παγκόσμια trends. Έτσι ο διαπρεπής Ρώσος σεφ Rashid Rakh manov, πρεβευτής της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei, συναντά τον Κερκυραίο Σπύρο Βουλισμά και από κοινού χαράσσουν ένα ανεπανάληπτο ταξίδι απόσταγμα της παγκόσμιας γαστρονομίας, από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων.

Ο διάσημος Βενετσιάνος σεφ Giuseppe Galardi,ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Marco Polo System, έναν ευρωπαϊκό όμιλο με εικοσάχρονη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και δη μεσογειακών, πολιτιστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της MedTaste, πιλοτικής δράσης του διεθνούς δικτύου European Silk Road.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα Leonid Gelibterman, έρχεται να δοκιμάσει τα κερκυραϊκά και επτανησιακά κρασιά και να μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στον οποίο είναι μέλος.

Τέλος, η σεφ της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η εξαιρετική Jane Mortensen θα μας θυμίσει την προέλευση αγαπημένων κερκυραϊκών γεύσεων όπως η πουτίγκα, η τσιτσιμπύρα και τα ψαράκια στο χωνί. Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ προβάλλεται διεθνώς σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Visit Greece ενώ έχουν προσκληθεί να το παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι και διεθνούς κύρους προσωπικότητες της γαστρονομίας και του τουρισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Φεστιβάλ ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης στη Σπιανάδα, όπου η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας παρουσιάζει στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα: η παστιτσάδα, το μπουρδέτο, το μπιάνκο και πολλά ακόμα γαστρονομικά brands του νησιού παρελαύνουν συνοδευόμενα από τοπικό κρασί και μπύρα.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο μαγειρικής. Ο Ρώσος σεφ Rashid Rakhmanov παραδίδει Master Class στο κρατικό ΙΕΚ Τουρισμού.

Στις 19:00 – Παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό Γυμάρι και στις 21:00 Βραδιά Οίνου και Ποίησης.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου θα γίνει Εκδρομή με τους σεφ και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που συνδυάζει τη γνωριμία της φύσης, της ιστορίας και των παραγωγών τοπικών προϊόντων και στις 19:00 πανηγύρι στις Μπενίτσες.

Το Σάββατο 12 Μαΐου στις 11:00 η Διεθνής Γαστρονομική Συνάντηση στους Κήπους των Ανακτόρων, όλων των εμπλεκομένων φορέων και παράθεση επίσημου γεύματος Ομηρικής Διατροφής. Στις 19:00 Ημέρα Κερκυραϊκών Γεύσεων στους Κυνοπιάστες.

Στις 19:00. Βρετανικός Περίπατος σε σημεία της παλιάς πόλης. Την Κυριακή 13 Μαΐου: Η σχέση του βρετανικού brunch με το ελληνικό δεκατιανό. Η διατροφική αξία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το “παρατεταμένο πρωινό”.