Προκηρύσσει διαγωνισμό ο Δήμος για να καθαρίζει τον ΧΥΤΑ νότου, προφανώς με σκοπό να λειτουργήσει άμεσα Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα 3


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά
  • Μήνυση κατ’ αγνώστων από το Δήμο, που επισημαίνει ότι η ενέργεια μπλοκάρει τις εργασίες αδειοδότησης
  • Για προβοκάτσια κάνουν λόγο τα μέλη των συλλογικοτήτων, που βλέπουν κινήσεις προς διευκόλυνσητης αστυνομικής παρουσίας

Χαράκωμα έσκαψαν άγνωστοι στα Μεσοράχια της Λευκίμμης, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μια κίνηση που υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τη Μ. Παρασκευή και μετά, όταν όλοι, αρχές και κάτοικοι, ήταν απορροφημένοι με τις εκδηλώσεις της Μ. Εβδομάδας και τη διαχείριση των χιλιάδων επισκεπτών.

Το θέμα, έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Σπύρο Ασπιώτη, να επιβεβαιώνει την είδηση στον τηλεοπτικό σταθμό START, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κερκυραϊκή Άποψη», το χαντάκι διανοίχτηκε με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος στο δρόμο που ενώνει τις εγκαταστάσεις με το κεντρικό οδικό δίκτυο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποκλείει παντελώς την πρόσβαση στην περιοχή, γεγονός που ανατρέπει και τον σχεδιασμό για την ολοκλήρωση των εργασιών διάνοιξης του δρόμου, που αποτελεί και προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία του χώρου από την ΠΙΝ.

Πλέον η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη, καθώς τόσο ο αντιδήμαρχος αρχικώς, όσο κι ο Δήμαρχος στη συνέχεια προανήγγειλαν την κατάθεση μήνυσης κατ’ αγνώστων με τον κ. Νικολούζο να δηλώνει ότι:

«Οι εποχές που παίζαμε τους ληστές χωροφύλακες έχουν τελειώσει, ζούμε σε μία δημοκρατία και υπάρχουν νόμοι. Οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης είναι γνωστοί και Εισαγγελέας και Αστυνομία έχουν υποχρέωση να ερευνήσουν το περιστατικό».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή εξ αρχής όταν κι έγινε γνωστό το συμβάν ξεκίνησε να «δείχνει» τους διαφωνούντες με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης εξαιτίας και της απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης τη Μ. Τετάρτη στο Αλεύχιμον, όπου αποφασίστηκαν απροειδοποίητες κινητοποιήσεις με στόχο να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Μάλιστα οι κινητοποιήσεις αυτές, αποφασίστηκε, πλέον να μην ανακοινώνονται ούτε στα ΜΜΕ ούτε μέσω κοινωνικών δικτύων. Από την πλευρά τους όμως τα μέλη του κινήματος κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, κάνουν λόγο για προβοκάτσια, σύμφωνα με την οποία επιχειρείται να θεμελιωθεί και αστυνομική παρουσία στην περιοχή, απαραίτητη για να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ λόγω των αντιδράσεων.

Στην ουσία με το τέλος του Πάσχα τα ζητήματα της καθημερινότητας και πολύ περισσότερο το κορυφαίο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών επανέρχονται στην επικαιρότητα με ένα ομολογουμένως άκρως ανορθόδοξο πλην όμως εντυπωσιακό τρόπο, καθώς η διάνοιξη του χαντακιού δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για το τί μέλει γενέσθαι στη συνέχεια.

Άλλωστε είναι προφανές ότι θέτει νέα δεδομένα, καθώς η αδειοδότηση οδηγείται σε καθυστέρηση, κι ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα προ της εκπνοής του διμήνου που είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος στους κατοίκους του Τεμπλονίου για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στο νότο και τη σταδιακή μεταφορά των δεμάτων σκουπιδιών, που πλέον έχουν πνίξει το ΧΥΤΑ στη περιοχή τους.