Κοντονής: Τον Μάιο ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, σημείωσε πως το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει αυτή την διαδικασία με την παρέλευση του 18μηνου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, «δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα», ενώ, όσον αφορά στο αν προλαβαίνει να γίνει από την Τουρκία κάποια παρέμβαση μέσω δικαστικής οδού, ο κ. Κοντονής είπε πως αυτό είναι ζήτημα «δικαστικών διαδικασιών» και πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ερωτώμενος για τις υποθέσεις «απαγωγής» ατόμων που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν από την τουρκική ΜΙΤ και για το αν κινδυνεύουν και οι οκτώ, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως «όλοι οι ευρισκόμενοι νόμιμα στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο».

«Η απόπειρα και μόνο είναι ένα σοβαρό αδίκημα με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Το ζήτημα είναι ότι ανησυχούν – και μου κάνει εντύπωση το θράσος τους – αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν, διότι η μόνη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή. Αυτοί βγαίνουν πάρα πολύ έντονα και εκφράζουν και μία επιθετικότητα προς την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από την αρχή είχε πει ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, όμως η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και η απόφαση των δικαστηρίων», υπογράμμισε ακόμη.

Τέλος, σχετικά με το εάν το ζήτημα των οκτώ παρατείνει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο ίδιος απέφυγε να κάνει εικασίες, από τη στιγμή που οι Τούρκοι λένε πως δεν συνδέεται.