Ερντογάν: Ξεκινάμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Σε νέες δηλώσεις προέβη την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε πως η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην περιοχή της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα ναυπήγησε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία ερευνών στον κόσμο και ξεκινά σύντομα για τη Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε ημερίδα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μαζί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, διεμήνυσε ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Τουρκιάς για τις έρευνες που γίνονται ανοιχτά της Κύπρου.

«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα… Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο», συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας πως «όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του 2017, η χώρα μας είναι από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί αναλόγως».

Μάλιστα, ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου εντός του έτους. «Θα βάλουμε το θεμέλια μαζί με τον Πούτιν», τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «αυτή η χώρα έχει την ικανότητα να καταπολεμά κάθε είδους τρομοκρατία. έχει τη δύναμη να διατηρεί την οικονομική της ανάπτυξη και συνάμα να διατηρεί την ενότητά της και να την δοξάζει».