Έρευνα: Τα παιδιά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των γονιών


Corfupost.gr - Η Κέρκυρα με μια ματιά

Ο Adrian Liston, ερευνητής στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας και ανοσολογίας VIB στο Βέλγιο, αναφέρει ότι «τα κύτταρα που αποτελούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλάζουν εντελώς με την απόκτηση παιδιών, κατά τρόπο τόσο ριζικό, όπως αλλάζει και το ύψος σας» και μας κάνει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά, εκτός από πηγή ευτυχίας για τους γονείς, είναι και πηγή… υγείας.

Παράλληλα, ο Liston, έπειτα από έρευνα, παρατήρησε ότι οι γονείς καταλήγουν με κοινή ανοσολογία έπειτα από χρόνια και μάλιστα με πιο κοινή απ’ ότι τα δίδυμα αδέρφια.

Είναι γεγονός ότι όταν γίνεται κάποιος γονιός, αλλάζει ουσιαστικά. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, ο γονιός αρχίζει να αποκτά ένα πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα. Οι άνθρωποι τείνουν να συνηθίζουν σε καταστάσεις και να είναι κολλημένοι στις καθημερινές τους συνήθειες. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα, υπό κανονικές συνθήκες, τείνει να είναι αρκετά σταθερό και με τάση να επιστρέφει αρκετά γρήγορα στην αρχική του κατάσταση.

Γενικά η έλευση ενός παιδιού, όμως και οι ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των γονιών. Ο Liston αναμένει ότι οι συγκλίνουσες καθημερινές συνήθειες είναι ο νούμερο ένα λόγος που το ανοσοποιητικό σύστημα των γονέων αρχίζει να μοιάζει περισσότερο, μετά την άφιξη των παιδιών.

Μετά τον ερχομό των παιδιών, τα ζευγάρια υιοθετούν καινούριες συνήθειες μαζί, κινούνται και «τρέχουν» μαζί για την ανατροφή των παιδιών τους και γενικότερα αρχίζουν να κάνουν περισσότερα από τα ίδια πράγματα. Για παράδειγμα ο ένας από τους δύο μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα κατόπιν παρότρυνσης του άλλου και για το «καλό του παιδιού». Παράλληλα, συνηθίζουν να γυμνάζονται μαζί, να τρώνε κοινές ώρες και να εκτίθενται στις ίδιες τοξίνες. Αυτό μπορεί να ενισχύσει περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να τους κάνει πιο δυνατούς.